Kandungan kimia Manjakani kaya dengan Tannin, Vitamin A & C, Kalsium & Gallic Asid, Fiber, Protein & Karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur yang berkaitan dengan ubat penggerut kulit, anti-kuman & anti radang. Biji manjakani mengandungi 50-70 % tanin dan 3 % gallic asid. Biji manjakani terbaik dikatakan berasal dari daerah Aleppo Syria.
Kegunaan @ Khasiat
1. Awet Muda – Anti oksidan dalam manjakani dapat mengurangkan proses penuaan.
2. Pencegahan Diabetis - Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetis & asma.
3. Pencegahan dari kanser serviks dan payu dara
4. Pencegahan dari bau yang kurang menyenangkan / keputihan (kandungan estrigent dalam manjakani membantu menyingkirkan jangkitan bakteria, ragi dan fungus yang mendatangkan bau kurang menyenangkan di kawasan intim).
5. Menyembuhkan tisu vagina (tannins dalam manjakani dapat menegangkan otot faraj dan melawan kehilangan keanjalan kulit selepas kelahiran bayi, proses penuaan dan pertukaran hormone).
6. Mengurangkan lebihan mukus, membantu menstabilkan hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga.
7. Kecantikan kulit & mencegah jerawat
8. Kesihatan mata-memperbaiki tahap penglihatan
9. Rawatan Payudara -tabiat meminum manjakani dapat mengembalikan keanjalan payu dara. 10. Rawatan tulang & gigi -kalsium dalam manjakani dapat menguatkan gigi dan tulang
11. Memelihara kebersihan mulut
12. Mencegah dari kulit kering dan berminyak
13. Merawat barah kronik
14. Kaya dengan vitamin
15. Mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran.
Untuk kegunaan luaran buah manjakani boleh diasah pada belakang pasu dan bubuk yang terhasil ditampal pada luka. Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma, membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.
Di setengah tempat, bijinya yang telah direbus dan dikeringkan dan dikisar hingga menjadi tepung dan dijadikan bahan untuk memekatkan rebusan dan sup dan juga di campur bersama tepung gandum dan dijadikan roti. Bijinya yang telah dipanggang dan dikisar boleh dijadikan minuman untuk menggantikan kopi.
PRODUK HPA : TEH MANJAKANI DAN MOMENT
"Kedua-dua herba ini menggunakan buah manjakani yang ternyata sangat baik untuk wanita. Sebaik-baiknya seorang wanita mencuba kedua jenis herba ini dan mencari yang mana satu "serasi"dengannya. Boleh juga di ambil bergantian dan bersamaan. Wanita yang elok rahimnya tidak menghadapi masalah keputihan,sakit pinggang ataupun imbalance hormon. Ianya bukan hanya untuk wanita selepas berkahwin tetapi ia boleh digunakan sejak dari kedatangan darah haid pertama. Ini adalah bagi mengelakan sesaorang wanita terdedah dengan pelbagai penyakit akibat dari himpunan bahan kimia yang merbahaya dalam tubuhnya. Masyarakat yang jahil dengan herba sering menyatakan herba tidak elok diamalkan oleh anak dara sedangkan membiarkan mereka mengambil bahan kimia terus menerus tanpa hentinya. Kefahaman ini perlu dibetulkan agar kita dapat mengurangi pelbagai penyakit degeratif yang berlaku dalam masyarakat hari ini"
Sumber : JawiMedHerb
0 comments