Marilah kita kenali logo-logo Halal yang ada dalam Dunia ini... | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SENARAI NAMA-NAMA NEGARA | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PALM HONEY
(Canpuran Madu dan Cuka Nipah)
Produk ini dibuat daripada kombinasi antara madu yang dicampur dengan cuka nipah asli. Produk itu diminum dengan mencampurkan 3 sudu makan produk dengan air suam. Cuka nipah ini mempunyai kesan enzim yang dapat menghilangkan lebihan lemak didalam badan serta membakar plak di jantung. Kalium, bahan mineral yang terdapat dalam cuka serta madu dapat meredakan gejala pesakit arthritis. Madu dapat mencegah penyakit ulcer yang disebabkan oleh bacteria Helicobacter pylori. Madu dapat mengurangkan kadar serotonin didalam otak yang mengurangi aktiviti otak. Waktu yang dicadangkan untuk meminum produk ini ialah ketika bangun pagi dan sebelum tidur.
Kilang Botol HPA telah dirasmikan pembukaannya oleh Pengarah Urusan HPA, Tuan Haji Ismail bin Haji Ahmad pada 4 Februari 2010 yang lalu. Kilang ini terletak bersebelahan Kilang Cola Radix HPA. Dengan adanya kilang botol sendiri, banyak kos dapat dijimatkan dan ia akan membantu mengurangkan harga produk HPA yang berbentuk botol.
Sumber : http://duniaherbahpa.com/
Manjakani ialah sejenis puru atau benjolan yang terhasil pada kulit sesetengah pokok seperti pokok mempening hasil dari tidakbalas pokok terhadap serangan sejenis tebuan (cynipsh gallae tinctoria). Serangan ini akan menyebabkan kulit pokok bertunas, apabila tebuan mengeluarkan larva dan larva ini menetas sejenis bahan kimia yang merangsang pertumbuhan puru akan terhasil. Buah manjakani yang berkualiti baik selalunya ialah buah yang dipetik ketika anak tebuan mula membesar kerana ketika ini peratus tanin yang tinggi akan dimakan oleh anak-anak tebuan tersebut. Tanin yang tinggi akan meningkatkan lagi khasiat manjakani. Biji manjakani berbentuk bulat berkerutu sebesar biji guli. Warna hijau kebiruannya akan berubah menjadi kelabu atau putih apabila ia kering,dalamnya berwarna putih kekuningan. Di Malaysia ia biasa dihasilkan oleh pokok mempening. Mempening ialah sejenis tumbuhan renek dan selalunya mempunyai ketinggian sekitar 1.8 meter. Daun mempening menyerupai daun ubi kayu manakala batangnya tumbuh bersilang licin, berbentuk bulat dan berwarna hijau muda. Manjakani telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional masyarakat Arab, India, China dan Malaysia. Menurut kajian manjakani yang terbaik dikenali sebagai “Mecca Manjakani” atau “Allepo Manjakani”
Kandungan kimia Manjakani kaya dengan Tannin, Vitamin A & C, Kalsium & Gallic Asid, Fiber, Protein & Karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur yang berkaitan dengan ubat penggerut kulit, anti-kuman & anti radang. Biji manjakani mengandungi 50-70 % tanin dan 3 % gallic asid. Biji manjakani terbaik dikatakan berasal dari daerah Aleppo Syria.
Kegunaan @ Khasiat
1. Awet Muda – Anti oksidan dalam manjakani dapat mengurangkan proses penuaan.
2. Pencegahan Diabetis - Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetis & asma.
3. Pencegahan dari kanser serviks dan payu dara
4. Pencegahan dari bau yang kurang menyenangkan / keputihan (kandungan estrigent dalam manjakani membantu menyingkirkan jangkitan bakteria, ragi dan fungus yang mendatangkan bau kurang menyenangkan di kawasan intim).
5. Menyembuhkan tisu vagina (tannins dalam manjakani dapat menegangkan otot faraj dan melawan kehilangan keanjalan kulit selepas kelahiran bayi, proses penuaan dan pertukaran hormone).
6. Mengurangkan lebihan mukus, membantu menstabilkan hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga.
7. Kecantikan kulit & mencegah jerawat
8. Kesihatan mata-memperbaiki tahap penglihatan
9. Rawatan Payudara -tabiat meminum manjakani dapat mengembalikan keanjalan payu dara. 10. Rawatan tulang & gigi -kalsium dalam manjakani dapat menguatkan gigi dan tulang
11. Memelihara kebersihan mulut
12. Mencegah dari kulit kering dan berminyak
13. Merawat barah kronik
14. Kaya dengan vitamin
15. Mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran.
Untuk kegunaan luaran buah manjakani boleh diasah pada belakang pasu dan bubuk yang terhasil ditampal pada luka. Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma, membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.
Di setengah tempat, bijinya yang telah direbus dan dikeringkan dan dikisar hingga menjadi tepung dan dijadikan bahan untuk memekatkan rebusan dan sup dan juga di campur bersama tepung gandum dan dijadikan roti. Bijinya yang telah dipanggang dan dikisar boleh dijadikan minuman untuk menggantikan kopi.
PRODUK HPA : TEH MANJAKANI DAN MOMENT
"Kedua-dua herba ini menggunakan buah manjakani yang ternyata sangat baik untuk wanita. Sebaik-baiknya seorang wanita mencuba kedua jenis herba ini dan mencari yang mana satu "serasi"dengannya. Boleh juga di ambil bergantian dan bersamaan. Wanita yang elok rahimnya tidak menghadapi masalah keputihan,sakit pinggang ataupun imbalance hormon. Ianya bukan hanya untuk wanita selepas berkahwin tetapi ia boleh digunakan sejak dari kedatangan darah haid pertama. Ini adalah bagi mengelakan sesaorang wanita terdedah dengan pelbagai penyakit akibat dari himpunan bahan kimia yang merbahaya dalam tubuhnya. Masyarakat yang jahil dengan herba sering menyatakan herba tidak elok diamalkan oleh anak dara sedangkan membiarkan mereka mengambil bahan kimia terus menerus tanpa hentinya. Kefahaman ini perlu dibetulkan agar kita dapat mengurangi pelbagai penyakit degeratif yang berlaku dalam masyarakat hari ini"
Sumber : JawiMedHerb
Kandungan kimia Manjakani kaya dengan Tannin, Vitamin A & C, Kalsium & Gallic Asid, Fiber, Protein & Karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur yang berkaitan dengan ubat penggerut kulit, anti-kuman & anti radang. Biji manjakani mengandungi 50-70 % tanin dan 3 % gallic asid. Biji manjakani terbaik dikatakan berasal dari daerah Aleppo Syria.
Kegunaan @ Khasiat
1. Awet Muda – Anti oksidan dalam manjakani dapat mengurangkan proses penuaan.
2. Pencegahan Diabetis - Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetis & asma.
3. Pencegahan dari kanser serviks dan payu dara
4. Pencegahan dari bau yang kurang menyenangkan / keputihan (kandungan estrigent dalam manjakani membantu menyingkirkan jangkitan bakteria, ragi dan fungus yang mendatangkan bau kurang menyenangkan di kawasan intim).
5. Menyembuhkan tisu vagina (tannins dalam manjakani dapat menegangkan otot faraj dan melawan kehilangan keanjalan kulit selepas kelahiran bayi, proses penuaan dan pertukaran hormone).
6. Mengurangkan lebihan mukus, membantu menstabilkan hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga.
7. Kecantikan kulit & mencegah jerawat
8. Kesihatan mata-memperbaiki tahap penglihatan
9. Rawatan Payudara -tabiat meminum manjakani dapat mengembalikan keanjalan payu dara. 10. Rawatan tulang & gigi -kalsium dalam manjakani dapat menguatkan gigi dan tulang
11. Memelihara kebersihan mulut
12. Mencegah dari kulit kering dan berminyak
13. Merawat barah kronik
14. Kaya dengan vitamin
15. Mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran.
Untuk kegunaan luaran buah manjakani boleh diasah pada belakang pasu dan bubuk yang terhasil ditampal pada luka. Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma, membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.
Di setengah tempat, bijinya yang telah direbus dan dikeringkan dan dikisar hingga menjadi tepung dan dijadikan bahan untuk memekatkan rebusan dan sup dan juga di campur bersama tepung gandum dan dijadikan roti. Bijinya yang telah dipanggang dan dikisar boleh dijadikan minuman untuk menggantikan kopi.
PRODUK HPA : TEH MANJAKANI DAN MOMENT
"Kedua-dua herba ini menggunakan buah manjakani yang ternyata sangat baik untuk wanita. Sebaik-baiknya seorang wanita mencuba kedua jenis herba ini dan mencari yang mana satu "serasi"dengannya. Boleh juga di ambil bergantian dan bersamaan. Wanita yang elok rahimnya tidak menghadapi masalah keputihan,sakit pinggang ataupun imbalance hormon. Ianya bukan hanya untuk wanita selepas berkahwin tetapi ia boleh digunakan sejak dari kedatangan darah haid pertama. Ini adalah bagi mengelakan sesaorang wanita terdedah dengan pelbagai penyakit akibat dari himpunan bahan kimia yang merbahaya dalam tubuhnya. Masyarakat yang jahil dengan herba sering menyatakan herba tidak elok diamalkan oleh anak dara sedangkan membiarkan mereka mengambil bahan kimia terus menerus tanpa hentinya. Kefahaman ini perlu dibetulkan agar kita dapat mengurangi pelbagai penyakit degeratif yang berlaku dalam masyarakat hari ini"
Sumber : JawiMedHerb