Larangan makan daging babi dalam Agama Islam

“Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, (daging hewan) yang disembelih atas nama selain ALLAH, yang tercekik, yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk, yang diterkam binatang buas kecuali yang sempat kamu sembelih, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala” (Q.S. Al-Maidah:3)

A. Beberapa karakteristik hewan babi:

Penjinakan babi menjadi ternak babi terjadi 10.000 tahun yang lalu di China.
Anaknya sangat banyak (sampai 18 ekor).
Makanannya apa saja termasuk kotoran-kotoran (manusia/hewan/kotorannya sendiri), dan daging apa saja termasuk daging manusia.
Dagingnya cepat membusuk(dalam freezer tahan 3 bulan, sedangkan daging lain tahan sampai 12 bulan).

Tinggalnya dimana saja: yang paling disukai tempat yang jorok.
Praktisi Homosex/lesbian dan tidak cemburu jika betinanya diganggu jantan lain. Kesenangannya makan, tidur dan sex, tak senang bergerak/tempat panas.
Lemak babi yang paling tinggi diantara semua binatang ternak.
Tubuhnya menyimpan segudang penyakit diantara binatang yang lain.
Makin dipelajari daging babi makin besar kengerian terhadap babi.
Para pakar daging Jerman menyimpulkan “pork is unfit for human consumtion” (lihat buku “Die Swaine Flesch und gezondheid”).

B. Berbagai parasit dan cacing yang ada pada tubuh dan daging babi.

Fasciolopsis Buski menyebabkan diarreea terus menerus.
Cacing bulat menyebabkan pneumonia mati lemas, penyakit kuning.
Cacing bengkok menyebabkan Anemia, TB, Diarrhoea, dan Thyphoid
Paragonimus menyebabkan pendarahan paru-paru.
Clonorchis Sinensis menyebabkan Chonorhiasis(penyakit lever).
Giganthorinchus Gigas menyebabkan Anemia dan gangguan pencernaan.

Metastrongylus Apri menyebabkan Broncitis dan Agses paru-paru.
Swine Erysipelas menyebabkan penyakit luka baker (inflamation).
Tubercle Bacillus menyebabkan penyakit tuberculosis.
Taenia Solium menyebabkan berbagai penyakit perut Anemia dan ChronicInvalidism.

Trichinella Spiratis menyebabkan penyakit Trichinosis atau trichinelliasis (Reumatism dan sakit otak).
Variola Suilla menyebabkan penyajit cacar(small-pox).
Sarcoptes Scabiei menyebabkan Mange of scabies.
Fusiformis necrofurus menyebabkan penyakit foot rot yang paling sulit disembuhkan.
Salmonella cholerasuis menyebabkan penyakit koleera (penyakit pengisap-sucking parasites).
Cystycercus tenuicollis yang hidup dalam hati, dinding usus dan membrane babi.

Cysticercus cellulosae yang hidup dalam hati, daging dan lidah babi.
Echinococcus colymorphus yang hidup dalam hati dan usus babi.
Paragonimus westermanii yang hidup dalam paru-paru babi.
Sparganum mansoni yang hidup dalam otot dan daging babi.
Ascaris lumbricoides yang hidup terutama pada pada ususnya.

Trichuis suis yang hidup pada usus buta/caecum atau usus besarnya.
Stephanurus dentatus yang menempati perut, lemak, hattinya.
Choerostrongylus pudendotectus.
Oesophagostomum dentatum ditemukan dalam usus kecilnya.
Anklylostoma doedeenale ditemukan dalam usus kecilnya.
Arduenna strongylina hidup dalam selaput lender perut.
Physocepholus sexalatus hidup dalam selaput lender perut.
Simondsia paradoxa hidup dalam selaput lender perut.
Gnatostoma hispidum.
Setaria bernardi hidup dalam isi perutnya
Macranthorynchus hirudinaceus hidup dalam perut kecilnya.
Sarcoptes scabiei var.suis hidup diseluruh kulitnya.
Haematopinus suis ditemukan di seluruh kulitnya.

C. Berbagai Agama yang melarang makan daging babi.


Agama yahudi dan nasrani

Ajaran yahudi berdasar kitab perjanjian lama (taurat) dan ajaran nasrani berdasakan kitab-kitab perjanjian lama dan perjanjian baru dan umat nasrani selalu membawa kitab bybel (gabungan perjanjian lama dan baru) sebagai pegangan hidup beragamanya. Dasar pokok pendidikan bagi seorang pendeta nasrani adalah perjanjian lama.
Kalau umat yahudi mengharamkan babi berdasarkan perjanjian lama imamat (letivicus) XI =7-8 dan dalam “kosher sertificate” yahudi, pangan olahan tersebut tak boleh mengandung babi, ternak halal yang tak disembelih dank an yang bersisik.

Jadi semestinya umat nasrani tidak makan babi sesuai denagn larangan yang disampaikan Nabi Isa a.s. pada para pengikutnya seperti tercantum dalam taurat.

Agama Hindu

Penganut ajaran hindu dilarang makan babi dan mereka menjauhkan diri dari daging tersebut dan dianjurkan menjadi vegetarian (pemakan sayuran) Kelompok terendah agama hindu (kasta paria) memang tak memilih-milih makanan, tapi kasta-kasta yang lain kalau makan bani adalah memalukan aatau berdosa sesuai dengan kitabsuci hindu THUKALPIAM fasal 163.

Agama Zoraster

Seorang peneliti di Bombay yang banyak penganut Zoroaasternya, di restoran restoran milik mereka tak ada yang mengandung babi.

Agama Budha.

Lima laranngan dasar Agama budha adalah membunuh, berzinah, mencuri, berbohong, dan minum khamar. Didalam praktek bukan hanya membunuh manusia, membunuh tikus, ular,nyamuk pun dilarang, penganut budha yang taat jangankan makan babi makan daging-daging yang lainpun tidak akan dilakukan dan diarahkan untuk jadi vegetarian.

Agama Khong Huchu.

Orang tionghoa yang menganut ajaran kong hu chu (ccccconfucius) berdasar buku LEE-CHI (The book of Rites) dalam fasal SHAD 41, tercantum kata-kata “chin tzu pu sheh yu”yang berarti”orang bijak tidak makan daging babi dan anjing” (A gentleman doesnot eat flesh of pig and dog). Buku LEE CHI sudah berumur lebih dari 3000 tahun.

SELSEMA BABI

Sampai hari ini heboh seluruh dunia Selsema Babi. Semua pintu masuk dikawal rapi…mesti isi borang perisytiharan kesihatan. Kesah-kesah Selsema ni banyak dalam link ni :

http://www.jphpk.gov.my/Malay/berita/flu%20babi/beritaflu.htm

Semuga mendapat iktibar dan membuka mata semua pihak betapa bahayanya binatang ini. Harap penternah binatang ni, ternak binatang lain yang boleh dimakan oleh semua manuasia dimuka bimu jika disembelih mengikut syariat Islam.

Musim banjir besar nabi Noh bawa babi naik bahtera dia untuk mencuci bahtera tersebut. Babi ni tukang makan najis semua binatang lain, sebab tu babi merupakan rumah banyak jenis penykit.

Sabda Rasulullah saw “Wahai Saad, perelokkan makanan kamu nescaya kamu akan dimustajabkan doa. Demi Allah yang diri Muhammad ada di dalam kekuasaan-Nya, sesungguhnya apabila seseorang itu menyuapkan sesuap makanan haram ke dalam mulutnya, nescaya tidak akan diterima doanya selama 40 hari. Mana-mana hamba yang tumbuh daging dari makanan yang haram dan riba, maka api neraka yang lebih utama baginya” Riwayat Ibnu ‘Abbas r.a.

“The pig is the only animal that eats dirt, dung and urine, which makes lethal and deadly fabric polluted germs and microbes”

Kegunaan :

babi

Adakah muslim di Malaysia bebas dari termakan babi?
Kebanyakan produk menggunakannya seperti dalam gambarajah. Semua bahagian dari muncung ke ekor sehingga ke najisnya digunakan. Bercakap tentang babi sendiri umat Islam di Malaysia amat terdedah kepadanya, belum lagi bercakap tentang produk daripadanya. Belum lagi bercakap tentang produk syubhah(meragukan).

sayur-rasa-babi

bebola-ikan1

tahu-kotor

katon
Adakah anda setuju dengan katun ini?

Akibat Makan Babi (atau produk haram yang lain) Bagi Orang Islam
Kurang mendapat petunjuk dari ALLAH
Terhijab diri dari mengenali kebenaran
Hati menjadi rosak dan keras
Doa tidak dimakbulkan Allah
Tidak mendapat keberkatan pada rezki dan umur
Terhalang dari mendapat ilmu
Fikiran resah dan tidak tenteram
Anak yang kurang menghormati ibu bapa
Takut! walaupun kerana kebenaran
Dll (banyak lagi…)

Kesan Makan Babi Bagi Bukan Islam

Kajian dan penyelidikan berkenaan dengan babi telah dijalankan berabad-abad yang lalu dan ia telah diperakui oleh kebanyakan pakar yang pengambilan babi sebagai sumber pemakanan lebih membawa kepada keburukan. Salah satu huraian tentang keburukan babi telah dibuat oleh John Harvey Kellogg (1897), pengasas produk pemakanan Kellog Corn Flake. Salah satu huraian beliau boleh ditemui di laman web berikut, http://www.giveshare.org/Health/porkeatdanger.html Beliau malahan secara nyata menyarankan adalah lebih baik berhenti daripada membiakkan babi dan biarkan ia mencari tempatnya sendiri untuk hidup.

Petikan daripada laman http://www.ismaweb.net/ISMA/PNphpBB2-printview-t-47-start-0.phtml juga menggariskan penyataan daripada beberapa pakar perubatan berkenaan dengan babi seperti berikut. Daniel S. Shapiro, M.D., Pengarah Clinical Microbiology Laboratories, Boston Medical Center, Massachusetts yang juga seorang Penolong Profesor Perubatan di Pathology and Laboratory Medicine, Boston University School of Medicine, Massachusetts, merumuskan bahawa terdapat PELBAGAI JENIS PENYAKIT yang boleh di jangkiti daripada babi seperti:

• Anthrax
• Ascaris suum
• Botulism
• Brucella suis
• Cryptosporidiosis
• Entamoeba polecki
• Erysipelothrix shusiopathiae
• Flavobacterium group IIb-like bacteria
• Influenza H1N1

http://forum.mpacuk.org/showthread.php?t=15128

Jom baca forum ni…diorang bincang pasal cerita kat bawah ni…

Pepsi & Cola not Vegetarian

Pepsi and Coca Cola contains extract from Pork (Pig) .
Most of the people avoid Pepsi and Coca-Cola for various reasons:-
because of harmful chemical contents such as excessive carbonates, etc.
Now there is yet another reason which is more dangerous. The scientific and medical research says that drinking Pepsi & Cola leads to cancer because the key element is taken from Pigs sausage.

The pig is the only animal that eats dirt, dung and urine, which makes lethal and deadly fabric polluted germs and microbes.

According to a report published in Jordanian magazine, the Head of Delhi University Science and Technology , Dr. Mangoshada scientifically proved that the key element in Pepsi and Cola contains extract from the intestines of Pig which causes cancer and other deadly diseases.

The Indian university conducted tests on the impact of drinking Pepsi and Coca Cola which proved that drinking them lead to more rapid heart rate and low pressure.

Also drinking 6 bottles of Pepsi or Cola at a time causes instant death. It also contains chemicals such as carbonic and phosphoric acids, citric acid which harms teeth and causes bone fragility. Bones kept in the Cup of Pepsi melts during the week knowing that the bones of the dead remain in the grave for thirty years.

Research itself confirmed that the calcium dissolved in Pepsi and it weakens the bladder, kidneys, kills the pancreatic, leads to diabetes and infectious diseases.

Pepsi or Coca-Cola lovers nothing to worry as it is not the only drinks available on this earth, as we have other healthy alternatives such as natural fruit juices, canned coconut water, flavoured milks, buttermilk etc., all of them are conveniently available even in the small stores.

baca juga link ni.

http://www.gmwa.org.uk/foodguide2/index.php?page=viewquestion&id=160

Source: http://go4halal.wordpress.com/babi/

Posted by Haddy Haswyra Friday, December 11, 2009

1 Responses to ISU BABI DAN JAWAPAN

  1. Blogger Says:
  2. Do you prefer Coke or Pepsi?
    PARTICIPATE IN THE POLL and you could get a prepaid VISA gift card!

     

Post a Comment

Subscribe here

PENGUMUMAN

Kuliah Mingguan HPA Tanjong Malim akan diadakan pada:

Masa : 9.00 Malam
Tempat : HPA Cawangan Tanjong Malim
Tarikh : Setiap Hari Rabu


Dijemput kepada semua warga Tanjong Malim datang beramai-ramai ke Kuliah Mingguan ini bagi mendalami ilmu serta mengetahui selok belok menjadi usahawan HPA dan Islam yang berjaya.

KEISTIMEWAAN MENJADI AHLI HPA:


# Yuran keahlian HPA hanya RM 30.00 sahaja seumur hidup.

# Tiada yuran tahunan.

# Perniagaan ini boleh diwarisi.

# Peluang menikmati pelbagai bonus dan insentif yang disediakan.

# Terdapat 11 ganjaran bonus hebat dari HPA.

# Diskaun harga untuk semua produk dari 20% - 25%.
Peluang menambah ilmu perawatan seperti bekam, akupunktur, refleksologi, kiropraktik, ilmu diagnos penyakit melalui tapak tangan, iridologi (anak mata), lidah dan denyutan nadi.

# Pelan pemasaran yang begitu mudah. ADIL dan SUKSES.

# Tiada penurunan pangkat dan peratusan bonus serta tiada group sales maintain!

# Berpeluang menjana pendapatan lumayan melalui program 5 angka dalam masa 5 bulan dengan menyertai Seminar Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) HPA.

# Berpeluang melabur dalam Koperasi Wahida HPA. Anggaran pulangan 10-25% setahun.


AKAN DATANG!!!!

Program (PBC) PERKONGSIAN BIJAK CEMERLANG, Bulan Februari di KOMPLEKS TABUNG HAJI KELANA JAYA, anjuran Kelab Pemimpin Utara (KPU) akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 26 - 27 Jun 2010
Tempat : Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya
Yuran : RM 160/seorang


Daftarkan segara peserta anda. Maklumat lanjut, sila hubungi: Abdul Hadi di talian 019-5960282

PESANAN PRODUK

Untuk membuat pesanan produk, ikuti langkah ini :

1. HUBUNGI SAYA :
a) Telefon bimbit : 019-5960282 atau
b) Telefon rumah : 05- 4584306 atau
c) E-mail : abdhadi@upsi.edu.my

2. KAEDAH BAYARAN :
a) Bank Islam : 02020020322038 atau
b) Maybank Berhad : 152023180894 atau
c) Cek Bank Tempatan atau
d) Wang Pos
Atas nama ABDUL HADI BIN AHMAD

3) HUBUNGI SAYA SETELAH ANDA MEMBUAT BAYARAN.

Nota :
1) Penghantaran PERCUMA bagi kawasan TANJONG MALIM sahaja.
2) Luar kawasan Kuala Lumpur, tambah RM5.00 sebagai cas penghantaran.

LIHAT CAWANGAN HPA