Walaupun hadir pada slot yang pertama, ingin juga saya selitkan khabar mengenai kelas mingguan di Cawangan Tanjong Malim. Di sini sedikit rentetan perjalanan kuliah tersebut. Berita ini adalah sumbangan ikhlas daripada blog Stokis HPA Tanjong Malim.

6 Januari 2010, 9.30 mlm, HPA Caw. Tg. Malim- Alhamdulillah, mengambil semangat Maal Hijrah 1431H, kelas mingguan HPA bagi komuniti Tanjong Malim pada malam ini telah berjalan dengan lancar dan dihadiri oleh lebih daripada 20 orang ahli. Kehadiran ahli ke kelas mingguan kali ini lain daripada yang biasa dan semakin meningkat dari minggu ke seminggu. Ini menandakan keahlian HPA semakin bertambah dan kesedaran ahli untuk menghadiri kelas-kelas mingguan semakin meningkat. "Rukun 6M dalam HPA yang salah satunya [Menghadiri kelas/kuliah/majlis ilmu HPA] adalah salah satu Pra Syarat kejayaan ahli di dalam memperjuangkan HPA ini...."Ulas pengerusi majlis, Ust Tarmizi.

Kelas mingguan pada malam ini disampaikan oleh PJS Jamaluddin dan PJS Pak Lah yang masing-masing menyampaikan slot berkaitan dengan Profail Syarikat, Produk Knowledge (Kencing Manis dan Sinergi Herba) serta Pelan Pemasaran dan Insentif 2010. "Semua ahli layak menerima insentif 2010, jika bersungguh-sungguh atau dengan sepenuh hati berjuang bersama HPA...Rebutlah peluang yang HPA tawarkan ini....." Kata Pak Lah dengan penuh bersemangat.

"Pejabat pentadbiran HPA akan berpindah ke Menara HPA di Seksyen 13 Shah Alam secara berperingkat, dan InsyaAllah dijangka akan dirasmikan pada bulan Mac 2010...", Kata PJS Jamaluddin. Ahli-ahli HPA khsusunya disekitar Lembah Klang berasa bersyukur dengan perkembangan terbaru ini dan perlu merebut peluang untuk bekerja lebih kuat lagi untuk menggempurrrr pasaran dan produk halal HPA di dalam dan luar negara.

Koleksi GambaQ

Posted by Haddy Haswyra Thursday, January 7, 2010 0 comments


Hari ini mari kita berkongsi berkenaan dengan sejenis bahan yang selalu digunakan oleh orang wanita dan bayi iaitu bedak talkum. Sememangnya bedak ini begitu famos dan kerap kali digunakan oleh golongan wanita dan juga bayi kita untuk menghilangkan dan mengelakkan ruam pada bahagian alat sulit mereka. Tetapi tanpa kita sedari akan bahaya bedak talkum ini or talc powder. Melalui pencarian didalam internet, kajian mendapati bahawa bedak talkum ini boleh memberi risiko terjadinya kanser servik (cancer cervic) & kanser peparu di kalangan wanita. Di sini Ku lampirkan beberapa article yang telah didapati daripada sumber yang ada...sila rujuk dibawah untuk maklumat lanjut...

Semoga bermanafaat
________________________________________________________
1)Kajian daripada Profesor Veena Antony: Talcum powder stunts growth of lung tumors

We found, to our surprise, that talc causes tumor growth to slow down and actually decreases the tumor bulk, said Veena Antony, M.D., a professor of pulmonary medicine and chief of pulmonary and critical care medicine at UFs College of Medicine. Talc is able to prevent the formation of blood vessels, thereby killing the tumor and choking off its growth. The tumors appeared to grow much slower and in some cases completely disappeared. Researchers have only recently discovered that talcum powder stunts tumor growth, though the mineral has been used for almost 70 years to treat the respiratory problems that accompany metastatic lung cancer. About half of all patients accumulate fluid around the surface of the lungs, a condition known as cancerous pleural effusion. That fluid can press down upon the lung, impair the breathing of the patient and cause the patient to feel very short of breath, said Antony. Pleural effusions indicate that the cancer, which might have started in the breast, lung or gastrointestinal tract, has spread throughout the body. The prognosis for the roughly 200,000 patients afflicted with this condition is poor: A number of die within six months.
Klik link katy bawah untuk bacaan lanjut

http://medicineworld.org/cancer/lead/6-2007/talcum-powder-stunts-growth-of-lung-tumors.html

2) Kajian daripada Cancer Prevention Coalation: Risks of Talcum Powder

Q. What is talc?
A. Talc is a mineral, produced by the mining of talc rocks and then processed by crushing, drying and milling. Processing eliminates a number of trace minerals from the talc, but does not separate minute fibers which are very similar to asbestos.

Q. What kinds of consumer products contain talc?
A. Talc is found in a wide variety of consumer products ranging from home and garden pesticides to antacids. However, the products most widely used and that pose the most serious health risks are body powders Talc is the main ingredient in baby powder, medicated powders, perfumed powders and designer perfumed body powders. Because talc is resistant to moisture, it is also used by the pharmaceutical industry to manufacture medications and is a listed ingredient of some antacids. Talc is the principal ingredient home and garden pesticides and flea and tick powders. Talc is used in smaller quantities in deodorants, chalk, crayons, textiles, soap, insulating materials, paints, asphalt filler, paper, and in food processing.

Klik link ini untuk bacaan lanjut http://www.preventcancer.com/consumers/cosmetics/talc.htm

3) Surat Khabar tempatan:

Oleh NURUL HUDA HASSANmailto:HASSANhuda.hassan@utusan.com.my

PULAU PINANG 17 Feb. - Amaran! Penggunaan bedak talkum boleh mengundang maut atau pelbagai penyakit termasuk kanser ovari.Ini kerana bahan utama bedak talkum mengandungi magnesium silicate hydroxide atau dikenali sebagai talc yang juga ramuan utama dalam bedak bayi, bedak berubat dan bedak wangi untuk tubuh termasuk yang berjenama terkenal.Bahaya di sebalik penggunaan bedak talkum mengandungi talc iaitu bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru-paru itu didedahkan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini.

Sehubungan itu, CAP menggesa Kementerian Kesihatan supaya meletakkan tanda amaran ke atas produk mengandungi talc dan menghentikan pemasaran bedak bayi mengandungi bahan itu.Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, beberapa kajian menemui zarah-zarah talc dalam tumor ovari wanita dan penghidap didapati kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit mereka berbanding wanita sihat.

Menurutnya, zarah talc boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari.Tambahnya, penemuan terbaru mendedahkan, wanita yang memakai bedak talkum 40 peratus lebih berisiko menghidap kanser ovari."Satu kajian dari Sekolah Perubatan Harvard di Boston membuktikan pemakaian talkum walaupun seminggu sekali menambahkan risiko kanser ovari 36 peratus dan 41 peratus kepada mereka yang memakainya setiap hari."Kanser ovari diketahui boleh membawa maut.

Ia menyerang secara senyap berikutan berkembang secara perlahan-lahan dan apabila dikesan ia sudah sampai peringkat akhir," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.Mengulas lanjut, katanya, penggunaa talkum dipercayai boleh menyerang paru-paru dan sistem pernafasan kerana talc gred industri mengandungi silika dan asbestos.Tambahnya, debu putih halus daripada talc boleh berterbangan dibawa udara dan ia pula boleh disedut bayi atau sesiapa saja yang menghidunya.

Jelas beliau, bayi yang menghidu bahan tersebut terdedah kepada masalah laluan udara membengkak lalu menyebabkan pneumonia."Pengguna dinasihatkan memakai bedak diperbuat daripada tepung jagung atau tepung beras."Ibu-ibu pula digalak guna minyak sapu, bukannya bedak talkum bagi mengatasi masalah ruam kulit bayi," ujarnya.utusan : 18 februari 2009


Oleh itu marilah kita berubah kepada Bedak/Talkum yang sememangnya dihasilkan tanpa bahan kimia membahayakan dan Halal di pakai. Bedak Talkum HPA memang wangi dan sesuai untuk semua lapisan umur.

BEDAK BAYI

Bebas dari sebarang penggunan bahan kimia. Menggunakan delima biji yang diperbuat daripada bedak sejuk dan kulit delima untuk kesihatan bayi. Ia sangat baik bagi mendapatkan yis untuk kesihatan anak.

Tanpa sedar, tindakan kebanyakan para ibu meletakkan bedak pada bahagian sulit anak tidak wajar dilakukan kerana kandungan kimia pada bedak boleh menjejaskan kesihatan anak, sekali gus menjadikan produk ini sebagai alternatif terbaik demi kesihatan anak.

Ada dua jenis bedak bayi iaitu pewangi bayi perempuan (pink) dan bayi lelaki (biru)

HARGA PENGGUNA:
Semenanjung : RM6.50
Sabah/Sarawak : RM8

BEDAK TALKUM WANITA

Bedak ini diadun dengan haruman sitrus, bunga-bungaan dan rempah ratus bagi menimbulkan keceriaan dan keselesaan supaya berasa segar, nyaman dan harum.

Kandungan: 80 g

HARGA PENGGUNA :
Semenanjung Malaysia: RM 6.50
Sabah & Sarawak: RM 8

BEDAK TALKUM LELAKI

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 6.50
Sabah & Sarawak: RM 8

Semoga bermanafaat untuk semua....

Posted by Haddy Haswyra Tuesday, January 5, 2010 0 comments

APA ITU FLUORIDA?

Fluorida merupakan sisa keluaran industri baja, sejenis racun tikus dan digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk menghapuskan semut dan lipas. Fluorida merupakan racun tersembunyi (seperti sianida) yang memudaratkan, bertoksik dan mampu berkumpul sungguhpun hanya sedikit ditelan.

MENGAPA FLUORIDA BERBAHAYA?
Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai "ubat baru yang tidak diluluskan" kerana tidak ada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya.
Sesetengah kumpulan berkepentingan awam seperti Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengkelaskan fluorida sebagai "ubat untuk pergigian yang tidak diluluskan" disebabkan kadar keracunannya tin
ggi.
Satu tinjauan yang dijalankan pada tahun 1997 dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat mendapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida walaupun sedikit (1 gram) mengikut sukatan yang disarankan, menelan antara 0.3-0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi.
Ini bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang diterima cuma dengan memberus sekali sehari, tanpa membabitkan sumber lain.

MENGAPA KITA TIDAK MEMERLUKAN FLUORIDA PADA UBAT GIGI?
Dos fluorida harian yang diterima melalui pemakanan sudah mencukupi keperluan seseorang. Pihak berkuasa di Malaysia telah menambahkan fluorida kedalam sistem bekalan pengairan dan oleh sebab yang demikian, setiap titis air dalam bentuk teh, kopi, minuman berais dan sebagainya menyumbang kepada penambahan fluorida sedia ada. Makanan harian s
eperti sayuran juga terdedah kepada fluorida melalui racun serangga dan lain-lain. Fluorida juga terdapat pada tulang ikan seperti ikan bilis dan sardin. Sebagai rumusan, makanan lazim harian telah membekalkan sumber fluorida yang mencukupi untuk keperluan kita. Oleh sebab yang demikian, kita tidak lagi memerlukan tambahan fluorida melalui ubat gigi atau ubat kumur dan ini akan mendatangkan kemudaratan terhadap kesihatan seseorang itu.

KES MAHKAMAH
Kesan-kesan buruk fluorida pada masa lalu pernah dibawa ke mahkamah. Apa yang dipercayai merupakan yang pertama. Colgate-Palmolive membayar pampasan sebanyak £1,000
(kini dianggarkan kira-kira RM 6,000) kepada keluarga seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di Essex, England yang menderitai masalah "Dental Fluorosis" (enamel kotor dan berkarat), iaitu antara tanda pertama keracunan fluorida.

PENYELIDIKAN AWAM
Penyelidikan yang dijalankan pada pertengahan tahun 90-an oleh bekas ketua bahagian kimia Institut Penyelidikan Kanser Kebangsaan Amerika, mendapati kira-kira 10,000 kematian akibat kanser yang dikaitkan dengan penggunaan fluorida berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat.
Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat bagi Program Toksikologi Kebangsaan (NTP) pada tahun 1990-1991 menunjukkan kecenderungan peningkatan dalam osteosarkoma (salah satu kanser peringkat awal yang menyerang kanak-kanak) dalam tikus jantan yang
diberikan fluorida. Menurut NTP, fluorida berkemungkinan bahan penyebab kanser kepada manusia."

AMARAN & PANDUAN
Pada tahun 1997, FDA telah menetapkan setiap Ubat gigi berfluorida yang diju
al di Amerika Syarikat perlu meletakkan tanda amaran racun/bahaya:


"WARNING: KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN UNDER 6 YEARS OF AGE. IF YOU ACCIDENTALLY SWALLOW MORE THAN USED FOR BRUSHING, SEEK PROFESSIONAL HELP OR CONTACT A POISON CONTROL CENTER IMMEDIATELY."
/
“AMARAN: JAUHKAN DARI KANAK-KANAK BERUMUR 6 TAHUN KEBAWAH, SEKIRANYA TERTELAN MELEBIHI DOS YANG DITETAPKAN, SILA DAPATKAN RAWATAN PAKAR ATAU HUBUNGI PUSAT KAWALAN RACUN DENGAN SEGERA”

picdew.jpg

FLUORIDA MAMPU MENYEBABKAN:

- Kematian
- Kanser
- Ruam Kulit
- Luka Kanser
- Kelunturan Warna Gigi
- Masalah Gastrik
- Penyebab atau Membantu Menyebabkan Kerapuhan Tulang
- Keracunan Saraf
- Kanser Tulang

- Keretakan Tulang
- Membantu Menyebabkan Kekurangan IQ di Kalangan Kanak-kanak
- Meransang Masalah Buah Pinggang di Kalangan Pesakit

BAHAYA KEPADA KANAK-KANAK?-SEMESTINYA!
Memandangkan fluorida mampu meresap menerusi gusi dan kanak-kanak di bawah usia 7 tahun yang menelan 50% daripada ubat gigi ketika memberusnya (mengikut kajian), dan memandangkan fluorida turut terkandung dalam air dan pelbagai produk lain (seperti ub
at kumur), kita terus terdedah kepada risiko kanser apabila memakai ubat gigi berfluorida.

SUMBER MAKLUMAT:
Panduan CAP, Bahan Penyebab Kanser Dalam Kosmetik & Produk Kegunaan
www.fluoridealert.orgLET US SHIFT TO HPA PRODUCT :


Posted by Haddy Haswyra Sunday, January 3, 2010 0 comments


Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Petikan ini diambil daripada http://medicine.com.my/wp/?p=454.

"Spirulina and similar products derived from blue-green algae are commonly taken supplements in Malaysia. I have now seen 5 cancer patients who have developed liver function abnormalities after ingesting Spirulina, one with liver enzymes shooting up to about 1000.


Just yesterday I saw a patient with Hodgkin’s lymphoma undergoing chemotherapy and who was ingesting Spirulina at the same time. She is now deeply jaundiced with markedly raised liver enzymes.

A search in Quackwatch shows this article, Algae: False Claims and Hype which mentions that products containing blue-green algae may contain toxins harmful to the liver .
I am concerned about the quality of the blue-green algae products being sold in Malaysia and whether or not they are harvested from carefully “controlled ponds” and there needs to be some assurance they do not contain Cyanobacterial toxins. My concern stems from the observation of several cases of probable liver toxicity in patients, especially in more susceptible ones like cancer patients undergoing chemotherapy"

SPIRULINA HPA KUALITI TERJAMIN


KOLAM PENTERNAKAN SPIRULINA HPA

PENGENALAN


Spirulina (arthospira), ialah sejenis algae biru-hijau atau tumbuhan hijau mikrofonik yang dipercayai diantara yang terawal ALLAH ciptakan di atas muka bumi ini.

Setelah manusia mengetahui segala khasiat yang ada padanya melalui kajian-kajian yang dibuat di seluruh dunia sejak puluhan tahun lalu maka ia telah mula dijadikan makanan kesihatan yang selamat. Ia telah lulus dan menepati piawaian kualiti makanan antarabangsa dan piawaian keselamatan.

Kebanyakan daripada makanan masakini telah menyebabkan toksid terkumpul dalam badan dan meracuni tubuh kita dalam jangkamasa yang panjang. Akibatnya timbullah masalah kesihatan yang kronik seperti sakit jantung, kanser, menurunnya imuniti tubuh, fungsi organ yang semakin lemah dan lain-lain.

Faktor-faktor di atas telah menjadi masalah besar di negara-negara maju yang menyumbang kepada kematian sebanyak 60% manakala lebih 40,000 kanak-kanak mati setiap hari di dunia kerana faktor-faktor kekurangan zat makanan.

KELEBIHAN SPIRULINA

Ahli-ahli sains dari Jepun, China, India, Eropah dan Amerika telah mendapati algae seni ini sangat baik kepada kesihatan manusia, di mana ianya boleh meningkatkan kesihatan secara umum dalam berbagai cara:
 • meningkat aktiviti anti-virus,
 • merendahkan kolestrol,
 • merendahkan risiko terhadap serangan kanser,
 • menjana sistem pertahanan tubuh (imuniti),
 • mengurangkan keracunan ginjal,
 • membantu pembiakan Lactobacilus yang sihat dalam usus kecil,
 • mempercepatkan kesembuhan luka,
 • mengurangkan penderitaan akibat radiasi, dan
 • menyelesaikan masalah kekurangan zat.

PETIKAN DARIPADA NOTA KULIAH INTIBAH TUAN HJ ISMAIL AHMAD (2002)

Setelah saya meneliti kelebihan yang ada pada SPIRULINA ini, saya begitu takjub sekali dengan ciptaan tuhan yang telah mencipta herba yang begitu tinggi khasiatnya kepada manusia. Berdasarkan pengalaman dan ilmu herba yang saya fahami, saya akan cuba untuk memberi ulasan berhubung dengan SPIRULINA ini. Mungkin perbahasan SPIRULINA ini tidak sehebat penulis-penulis di barat yang disokongi oleh data-data ujian dan analisis yang diadakan di makmal namun pengalaman saya selama 14 tahun dalam dunia herba akan saya jadikan sebagai panduan asas perbincangan ini.

1. WARNA SPIRULINA

Saya amat tertarik sekali dengan warna SPIRULINA iaitu warna hijau. Warna hijau ini sebenarnya ialah klorofil yang mana kandungan klorofil yang terdapat di dalam SPIRULINA adalah tinggi dan ianya bertindak sebagai pencuci alami atau nyah-toksid dalam badan.

Kita sedia fahami, hari-hari kita terdedah dengan keracunan dan toksid yang berpunca daripada masalah asap, debu, makanan-makanan yang diproses pada hari ini yang telah termusnah khasiatnya.

Toksid inilah yang menyebabkan semakin lemahnya sistem imuniti yang ada dalam tubuh badan manusia dan akhirnya menyebabkan seseorang itu mudah diserang dengan bermacam-macam penyakit.

Sekiranya hari ini kita menemui satu herba yang boleh bertindak untuk menghalang penompokan toksid dalam badan, maka saya merasakan itulah dia penawar sebenarnya dalam memulakan teori pencegahan lebih baik daripada perawatan.

2. KANDUNGAN BETA-KAROTEN YANG TINGGI

Apabila kita memperkatakan tentang beta-karoten, kita akan memperkatakan tentang karot (lobak merah) dimana SPIRULINA mempunyai 10 kali ganda beta-karoten melebihi karot. 100 gm SPIRULINA membekalkan 23,000 IU sedangkan keperluan vitamin-A (beta-karoten) sehari adalah hanya di sekitar 5,000 IU sahaja.

Vitamin-A yang tinggi akan menjadi toksid jika diambil berlebihan sedangkan beta-karoten di dalam SPIRULINA adalah lebih selamat kerana badan manusia menukarkan beta-karoten kepada vitamin-A hanya apabila perlu.

Beta-karoten diperlukan untuk penglihatan dan mempunyai kesan teraputik termasuk mengurangkan kolestrol, risiko kanser paru-paru, tekak, perut, usus, payudara dan servik.

3. KANDUNGAN ZAT BESI YANG TINGGI

SPIRULINA mengandungi zat besi yang tinggi di mana zat besi sering kali berkurangan serata dunia terutama pada wanita, kanak-kanak dan orang-orang tua. Kekurangan zat besi akan menyebabkan berlakunya penyakit anemia (kekurangan darah). Zat besi diperlukan untuk pembentukan sel darah merah dan sistem imuniti.

Seorang perempuan yang mengambil kalsium yang berlebihan yang dibeli dari farmasi akan menyebabkan kekurangan penyerapan zat besi. Oleh itu dicadangkan pengambilan SPIRULINA. Zat besi dalam SPIRULINA mudah diserap oleh badan manusia kerana pigmen birunya yang dikenali sebagai phycocynin. Zat besi SPIRULINA lebih 2 kali ganda mudah diserap berbanding dengan zat besi daripada sayur-sayuran dan daging.

Konsep perawatan herba mengambil kira penyakit itu terjadi apabila sistem imunitinya berkurangan. Oleh sebab itu, pengambilan SPIRULINA adalah merupakan salah satu daripada cara untuk memperbaiki sistem imuniti yang semakin merosot.

4. KANDUNGAN PROTEIN YANG TINGGI

Protein yang terdapat pada haiwan boleh menjadi penggalak berlakunya kanser. Sebaliknya protein daripada tumbuh-tumbuhan bertindak sebagai pencegah kanser terutamanya kanser payudara, prostat, sakit jantung, diabetis dan simtom menopause.


SPIRULINA mengandungi protein lebih tinggi daripada sebarang makanan asli begitu juga kandungan vitamin, mineral dan nutrien lain. Kandungan protein dalam SPIRULINA ialah 65% berbanding kacang soya cuma 35%.


Protein terdiri daripada asid amino dan asid amino perlu tidak dapat dibina dalam badan maka ia perlu dibekalkan di dalam diet. Asid amino perlu bersama nutrien yang cukup untuk membina asid amino yang tidak perlu dalam badan. Oleh sebab itu, protein dianggap lengkap andai ia mempunyai kesemua asid amino perlu dan SPIRULINA adalah mengandungi protein yang lengkap.


Satu lagi kelebihan yang ada pada protein SPIRULINA ialah kebolehgunaan-serapan protein tersebut. Kebolehhadaman protein adalah penting dan SPIRULINA tiada selulos pada dinding selnya. Ia terdiri daripada muko-polisakarida lembut dan mudah dihadamkan iaitu 85% ~ 95%. Ianya amat baik terutama pada orang-orang tua yang mendapat masalah penghadaman protein dan juga pada kanak-kanak yang kurang zat makanannya.


SPIRULINA mengandungi hanya 5% lemak dan juga rendah kalorinya berbanding dengan kebanyakan sumber protein yang lain. 10gm SPIRULINA hanya mempunyai 36 kalori dan hampir tiada kolestrol sedangkan sumber protein yang lain mengandungi lemak, kalori dan kolestrol yang tinggi.Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Di sini HPA menawarkan satu alternatif pengubatan herba selari dengan slogan ‘Back to nature’ yang telah menular di seluruh dunia. Alhamdulillah, HPA telah menerokai bidang perubatan herba ini sejak 20 tahun yang lalu dan dalam tempoh masa tersebut banyak pengalaman yang telah dipelajari secara praktikal.


KEMBALI KEPADA ALAMIAH

Negara memiliki kekayaan hutan hujan tropika yang dipenuhi dengan tumbuhan ubatan. Ubatan herba telah diamalkan sepenuhnya sebelum kedatangan ubatan moden di pasaran. Keupayaan ubatan herba juga tidak boleh diperkecilkan apabila kajian-kajian ke atas tongkat ali dan pegaga yang dibuat di universiti-universiti tempatan membuktikan tanggapan pengamal herba masa dahulu memang benar berlaku. Adalah tidak logik hanya dengan 2 jenis herba ini sahaja yang boleh dijadikan ubatan yang berkesan.

HERBA-HERBA TEMPATAN

Terdapat beberapa jenis herba yang digunakan oleh masyarakat hari ini sebagai ubatan darah tinggi iaitu:-
 • Hempedu bumi (Andrographis paniculata)
 • Tongkat ali (Eurycoma longifolia)
 • Mengkudu (Morinda citrifolia)
 • Misai kucing (Orthosiphon stamineus)
 • Dukung anak (Phyllanthus niruri)
 • Sireh (Piper betle L.)
 • Daun senduk (Plantago major)
 • Lidah buaya (Aloe vera linn.
Ada beberapa jenis herba yang boleh menyebabkan berlakunya penurunan tekanan darah tinggi yang cepat. Pengambilannya mestilah dalam kuantiti yang sangat sedikit dan perlu kepada sinergi yang tepat;
 • Daun atau akar cermai
 • Daun pokok melaka
Ada juga herba yang menyebabkan berlakunya peningkatan pada tekanan darah terutamnya pada mereka yang sudah mengalami darah tinggi seperti:
 • Daun cekor manis
 • Rebung
 • Ubi kayu
 • Buah sukun
 • Nangka
 • Buah kuinin
 • Tembikai,
 • Mangga
Dalam ubi kayu terdapat satu bahan bernama Sianida yang boleh mempengaruhi fungsi kelenjar ‘thyroid’. Hipotiroid dan Hipertiroid juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Orang yang ada masalah ‘thyroid’ dan darah tinggi akan menunjukkan peningkatan tekanan darah apabila mengambil ubi kayu atau daun ubi kayu. Rawatan untuk masalah ini dengan menggunakan ‘Aloe vera’ yang mana bahan yang terdapat di dalamnya dikenali sebagai polisakarida.


HERBA PAHIT

Dalam masyarakat Melayu, herba-herba pahit sering digunakan secara sinergi dengan pelbagai jenis herba lain bagi mengimbangi kekuatan sesuatu herba dan mengelakkan kesan sampingan.
Pengambilan herba pahit secara tunggal akan menyebabkan:
 • pengeringan cairan di sendi-sendi
 • lemah tenaga lelaki ‘impotensi’

HERBA DIURETIK

Herba-herba ‘monocot’ iaitu urat daun yang selari, akar berambut dan mempunyai ruas pada batang mempunyai kesan diuretik iaitu memperbanyakkan pengeluaran air kencing. Herba-herba diuretik juga bersifat anti-hipertensi (menurunkan tekanan darah tinggi) dan anti-piretik (menurunkan panas badan). Akar atau bulu jagung, daun pandan, air kelapa, akar buluh, lalang, barli dan air beras juga boleh digunakan bagi membantu penurunan darah tinggi.

MALAC adalah produk yang terdiri daripada beberapa herba yang memberikan kesan diuretik. Pengambilannya akan menyebabkan berlakunya pengeluaran urin yang banyak dan tekanan darah akan turut turun. Tindakan herba ini sangat berkesan pada masalah penyempitan saluran darah terutama di buah pinggang yang merupakan salah satu penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi.

MASALAH TIDUR

Kesukaran untuk mendapatkan tidur yang berkualiti (deep sleeping) juga boleh menyebabkan berlakunya tekanan darah tinggi. Hormon yang mempengaruhi tidur (hormon melatonin), ia dirembeskan pada awal malam oleh kelenjar ‘pineal gland’. Pada 2/3 malam yang akhir, hormon ini mula berkurangan dan jika seseorang membiasakan tidur lewat ia mungkin mudah terkena serangan darah tinggi.

Elakkan daripada mengambil minuman yang menyebabkan sukar tidur pada waktu malam seperti kopi biasa, alkohol. Kesukaran tidur menandakan keadaan suhu badan yang tinggi dan akan menyebabkan berlakunya ‘imbalance hormone’ di dalam tubuh. Penyumbang utamanya ialah akibat pengamalan sesuatu jenis ubatan kimia.

Keadaan tidur yang sering terganggu dikenali dengan ‘sleep apnea’ di mana nafas terhenti sepuluh detik diikuti dengan terkejut dan batuk. Sleep Apnea mungkin berpunca daripada tekanan emosi, kelebihan tidur dan kemurungan.

MASALAH SEMBELIT

Pastikan pesakit darah tinggi tidak menghadapi masalah sembelit kerana kesumbatan usus besar akan menambahkan tekanan pada jantung yang mengakibatkan berlakunya tekanan darah tinggi berterusan. Pelbagai herba ‘laxative’ atau pelawas boleh digunakan tetapi yang terbaik diambil adalah dari jenis buah.

BUAH MENGKUDU

Dalam doktrin herba, buah digunakan paling baik untuk bahagian kepala iaitu sistem hormon dalam tubuh dan sistem pencernaan. Buah mengkudu mempunyai keupayaan untuk merangsang pengeluaran hormon melatonin yang dapat memperbaiki tidur dan mengandungi enzim untuk pencernaan yang baik.

Sebaik-baik kapsul MENGKUDU dibuka dan dicampur dengan air mineral selama 30 minit sebelum diminum. Dos yang dicadangkan ialah 2 kapsul bersama segelas air mineral pagi dan juga malam. Elakkan dari tidur lewat dan amalkan untuk bangun mengerjakan tahajud bagi mendapatkan hormon sakinah.

AIR MINERAL HPA

Banyak air mineral yang berada di pasaran sangat kurang mineralnya terutama kalsium dan magnesium. Dua mineral ini penting untuk perawatan darah tinggi. Ujian lampu dapat membezakan kandungan mineral di dalam air mineral. Jangan rendam kapsul MENGKUDU dalam air panas kerana ia akan mematikan enzim buah tersebut.

KERACUNAN LOGAM BERAT

Masyarakat melayu menggunakan kaedah nyahtoksid logam berat dengan meminum air kelapa muda yang dicampurkan dengan tanah liat. Chelation Therapy untuk singkir logam berat dari otak dan tubuh badan.

Penggunaan kaedah ‘drip’ langsung ke saluran darah pesakit mendatangkan kesan positif kepada pesakit darah tinggi. Produk D’DET yang dihasilkan daripada 28 jenis herba pahit termasuk spirulina, hempedu bumi, sireh dll mempunyai ciri ‘chelation therapy’. Dos yang dicadangkan seperti pada botol tetapi dos yang tepat bergantung kepada tindakbalas tubuh dan tahap tubuh pesakit
setelah didiagnos oleh herbalis.


PIL PERANCANG

Banyak daripada jenis ubat perancang keluarga yang menjadi penyebab berlakunya darah tinggi. Merancang keluarga bukanlah sesuatu yang sihat dalam agama dan kesihatan tubuh badan kecuali dalam kes-kes tertentu.

Terdapat beberapa kaedah dan herba yang dapat membantu ibi-ibu daripada menghadapi tempoh mengandung yang terdekat.
 • penyusuan penuh selama 2 tahun boleh melewatkan hamil.
 • mengelakkan bersama selama 1 minggu ketika tahap kesuburan tinggi iaitu 2 minggu bermula dari kedatangan haid.
 • mengurangi makanan yang panas seperti daging dan rempah.
Penyakit darah tinggi boleh berlaku sewaktu mengandung. Ini ada hubungkait dengan masalah kekurangan kalsium dan magnesium. Kalsium tidak boleh berfungsi tanpa magnesium dan vitamin D. Vitamin D boleh didapati dari sumber seperti daging dan organ dalaman haiwan. Ia boleh juga didapati melalui cahaya matahari.

MAKANAN YANG DIPROSES

Makanan yang diawet menjadi penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi. Makanan-makanan itu seperti ikan masin, telur masin, kicap, makanan yang mengandungi MSG, natrium benzoate, 'baking soda' dan lain-lain.

RAWATAN BEKAM ALHIJAMAH

Titik bekam yang tepat dapat melepaskan tekanan darah yang sedang memuncak dengan cepat.

RUMUSAN

Dalam menangani masalah penyakit "Pembunuh Senyap" ini; tumpuan perawatan kepada punca masalah mestilah diutamakan seperti perawatan kepada darah, usus dan ginjal. Kebiasaannya darah orang menghidap penyakit darah tinggi adalah pekat berdasarkan pengalaman berbekam. Oleh sebab itu, kepekatan itu boleh dikurangkan dengan pengambilan O-mega-3. Masalah usus juga sering menyerang pesakit darah tinggi yang mengalami sembelit. Ianya di atasi dengan menggunakan Spirulina. Selain dari itu, herba-herba yang digunakan adalah seperti berikut Malac, D'Deu dan Vitex.

Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Beauty of Mathematics !!!!!!!

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111


9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888


Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321


Now, take a look at this...

101%


From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%?
What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to
GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?


What equals 100% in life?


Here's a little mathematical formula that might help
answer these questions:

If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:


H-A-R-D-W-O- R- K


8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%

And:


K-N-O-W-L-E- D-G-E


11+14+15+23+ 12+5+4+7+ 5 = 96%

But:


A-T-T-I-T-U- D-E


1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%


THEN, look how far the love of God will take you:


L-O-V-E-O-F- G-O-D


12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will
get you there, It's the Love of God that will put you over the top!

It's up to you if you share this with your friends & loved ones just
the way I did..

Have a nice day & God bless!!

ALLAHUAKBAR!

Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Subscribe here

PENGUMUMAN

Kuliah Mingguan HPA Tanjong Malim akan diadakan pada:

Masa : 9.00 Malam
Tempat : HPA Cawangan Tanjong Malim
Tarikh : Setiap Hari Rabu


Dijemput kepada semua warga Tanjong Malim datang beramai-ramai ke Kuliah Mingguan ini bagi mendalami ilmu serta mengetahui selok belok menjadi usahawan HPA dan Islam yang berjaya.

KEISTIMEWAAN MENJADI AHLI HPA:


# Yuran keahlian HPA hanya RM 30.00 sahaja seumur hidup.

# Tiada yuran tahunan.

# Perniagaan ini boleh diwarisi.

# Peluang menikmati pelbagai bonus dan insentif yang disediakan.

# Terdapat 11 ganjaran bonus hebat dari HPA.

# Diskaun harga untuk semua produk dari 20% - 25%.
Peluang menambah ilmu perawatan seperti bekam, akupunktur, refleksologi, kiropraktik, ilmu diagnos penyakit melalui tapak tangan, iridologi (anak mata), lidah dan denyutan nadi.

# Pelan pemasaran yang begitu mudah. ADIL dan SUKSES.

# Tiada penurunan pangkat dan peratusan bonus serta tiada group sales maintain!

# Berpeluang menjana pendapatan lumayan melalui program 5 angka dalam masa 5 bulan dengan menyertai Seminar Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) HPA.

# Berpeluang melabur dalam Koperasi Wahida HPA. Anggaran pulangan 10-25% setahun.


AKAN DATANG!!!!

Program (PBC) PERKONGSIAN BIJAK CEMERLANG, Bulan Februari di KOMPLEKS TABUNG HAJI KELANA JAYA, anjuran Kelab Pemimpin Utara (KPU) akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 26 - 27 Jun 2010
Tempat : Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya
Yuran : RM 160/seorang


Daftarkan segara peserta anda. Maklumat lanjut, sila hubungi: Abdul Hadi di talian 019-5960282

PESANAN PRODUK

Untuk membuat pesanan produk, ikuti langkah ini :

1. HUBUNGI SAYA :
a) Telefon bimbit : 019-5960282 atau
b) Telefon rumah : 05- 4584306 atau
c) E-mail : abdhadi@upsi.edu.my

2. KAEDAH BAYARAN :
a) Bank Islam : 02020020322038 atau
b) Maybank Berhad : 152023180894 atau
c) Cek Bank Tempatan atau
d) Wang Pos
Atas nama ABDUL HADI BIN AHMAD

3) HUBUNGI SAYA SETELAH ANDA MEMBUAT BAYARAN.

Nota :
1) Penghantaran PERCUMA bagi kawasan TANJONG MALIM sahaja.
2) Luar kawasan Kuala Lumpur, tambah RM5.00 sebagai cas penghantaran.

LIHAT CAWANGAN HPA