Salam semua warga HPA

Pengurusan telah memutuskan untuk menaikan harga Kopi Radix disebabkan oleh beberapa faktor kenaikan bahan mentah yang tidak stabil kebelakangan ini khususnya gula. Namun kenaikan ini hanya melibatkan di Semenanjung Malaysia sahaja dan tidak melibatkan Sabah dan Serawak.

Berikut adalah Harga Pengedar Baru Semenanjung Malaysia (Harga Pengguna dan NM tidak berubah)

1. Kopi Radix kecil(15 sachet) Harga Pengedar RM 14.00
2. Kopi Jumbo (32 sachet) Harga Pengedar RM 28.00
3. Kopi Papan (20 sachet) Harga Pengedar RM 18.00

Tarikh kuat kuasa adalah 17hb Jun 2010
Semua pengurus zon dan pengurus cawanngan serta agen stok sila ambil perhatian.
Wasallam

Posted by Haddy Haswyra Thursday, June 17, 2010 0 comments

10 tanda tubuh saat mengalami dehidrasi:

1. Mulut kering dan lidah bengkak

Signal seseorang itu dehidrasi adalah mulut kering. So, minumlah air ketika haus kecuali ketika berpuasa. Jika masih kering juga, mungkin ada masalah lain yang berkait dengan mulut dan lidah.

2. Urine berwarna kuning pekat


Apabila kita dehidrasi, air kencing akan berkurangan dan menyebabkan perubahan air kencing daripada kekuningan yang cari kepada yang pekat.

3. Sembelit (sukar buang air besar)


Ketika tubuh cukup air, makanan yang dimakan akan bergerak bebas. Usus besar (kolon) akan menyerap air dari makanan yang dimakan dan kemudian mengeluarkan tinja.

Nah, ketika mengalami dehidrasi, usus besar akan kekurangan air dan menyebabkan tinja menjadi keras dan kering. Hasilnya adalah sembelit.

4. Kulit menjadi kurang elastik

Doktor dapat menggunakan elastiknya kulit untuk menguji dehidrasi dengan cara mencubitnya. Jika normal, semasa mencubit kulit di tapak tangan kemudian dilepaskan lagi akan kembali normal. Tapi ketika kulit mengalami dehidrasi, ketika dicubit lalu dilepaskan
akan lambat normalnya.

Meskipun ini bukan ujian terbaik dehidrasi tapi elastiknya kulit masih merupakan tanda yang baik jika terjadi dehidrasi.

5. Jantung Berdebar-debar

Jantung memerlukan tubuh yang sihat dan normal agar berfungsi dengan benar. Jika terjadi penurunan aliran darah dan perubahan kadar elektrolit disebabkan dehidrasi, biasanya jantung akan berdebar-debar.

6. Cram otot atau Kejang-kejang

Meskipun belum dikenalpasti bagaimana dehidrasi mempengaruhi fungsi otot tapi ia mungkin berkait dengan ketidakseimbangan elektrolit. Elektrolit seperti natrium dan kalium adalah ion yang menghasilkan tenaga yang memberi otot bekerja.

Jika mengalami dehidrasi kronik, maka akan jtera
di ketidakseimbangan elektrolit yang dapat menyebabkan cram otot atau kejang yang terus menerus. Keadaan ini banyak terjadi setelah orang selesai melakukan latihan atau olahraga.

7. Pengsan


Dehidrasi juga boleh menyebabkan pengsan. Salah satu tanda-tanda dehidrasi adalah tubuh merasa melayang ketika berdiri secara tergesa-gesa dari posisi duduk atau tidur.

8. Lelah

Dehidrasi kronik akan membuat jumlah darah d
an tekanan darah turun yang membuat oksigen ke darah juga berkurangan. Tanpa oksigen yang cukup, otot dan fungsi saraf akan bekerja lambat sehingga orang menjadi lebih mudah lelah dan semput.

9. Air mata kering

Air mata digunakan untuk membersihkan dan menyegarkan mata. Jika cairan di tubuh kurang, boleh membuatkan pengeluaran air mata terhenti.

10. Badan selalu merasa kepanasan

Air memainkan peranan dalam mengatur suhu tubuh. Ketika tubuh mulai panas kulit akan berkeringat/berpeluh. Dengan berkeringat, maka suhu tubuh akan turun lagi. Peluh adalah sebahagian besar terdiri dari air, maka ketika mengalami dehidrasi, tubuh akan berhenti
mengeluarkan peluh yang membuat badan akan merasa kepanasan.

Berdasarkan keterangan di atas, sudah pastinya air adalah satu kepeluan bagi tubuh badan kita dan nyata ianya adalah elemen yang menggerakkan tubuh badan kita ke arah kesihatan yang lebih optima.

Untuk memastikan lebih segar, adalah lebih baik mengambil air yang sudah ditapis atau air yang kurangnya bahan terampai dan kimia yang membahayakan kesihatan. Disyorkan air mineral atau air minuman HPA atau jika tidak keberatan memiliki Penapis Air Dew HPA yang mana semua pengguna mampu memilikinya.

"Sesungguhnya Penapis Air Dew bukan sekadar penapis air biasa...."

Posted by Haddy Haswyra Sunday, June 13, 2010 0 comments


Sekadar perkongsian. Kita semua patut bermuhasabah diri dan renung-renungkan.Selamat maju jaya...

Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Lalat merupakan sejenis serangga yang boleh terbang. Lalat makan dengan memuntahkan air liurnya keluar dan menyerap kembali makanan yang separuh hadam masuk kedalam perutnya melalui belalainya.

Lalat merupakan sejenis serangga yang mampu menyebarkan penyakit, disebabkan cara permakanannya dan sifatnya yang sering terbang ketempat yang kotor seperti dalam tandas, tempat sampah dan sebagainya. Lalat adalah salah satu jenis serangga makhluk perosak yang paling mudah dijumpai.

Namun begitu jenis lalat buah dan bunga tidak di kategorikan sebagai pembawa penyakit. Walaupun semua lalat suka menghinggapi tempat yang kotor, tong sampah dsbnya, lalat askar hitam umpamanya hanya terbang dipersekitaran kompos untuk tujuan mengawan dan bertelur.

Terdapat pelbagai jenis lalat, antaranya adalah:-

  1. Lalat rumah atau biasanya dikenali sebagai lalat sahaja.
  2. Lalat hijau
  3. Lalat tsetse Dari Kamus Dewan -(s├ętsi) = lalat ~ sj lalat drpd genus Glossina yg berasal dr Afrika, biasanya menghisap darah manusia dan binatang dan menyebarkan penyakit tidur.
  4. Lalat bunga
  5. Lalat buah
  6. Lalat askar hitam lihat Wiki English ...Black Soldier Fly (Hermetia illucens)
(Sumber: Wikipedia)

Dalam kehidupan seharian kita, lalat adalah salah satu pembawa penyakit sekiranya ia hinggap di makanan kita. Percayakah anda, dengan hanya menggunakan cengkih sahaja kita mampu menghalau lalat dan tak payah guna pelekat lalat dah. Cuba ni:

Masukkan air panas ke dalam gelas sebanyak 1/4 gelas lalu masukkan 8 cengkih kering atau lebih. Letakkan di dekat makanan atau minuman yang tidak ingin di hinggapi lalat. Lalat tidak akan berani mendekati di sekitar air cengkih tadi. Semoga berjaya.....

Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Mungkin bukti di bawah tidak berapa kukuh untuk membuktikan mi segera membawa keburukan kepada kesihatan terutamanya kesihatan Usus. Cubalah tatapi kisah ini:
Cuba fikir dan renung-renungkan...beralih kepada yang berkhasiat dan bermanfaat untuk kesihatan kita...jadikan kisah ini pengajaran kepada pengamal mi segera. Walaupun kisah ini sudah berlaku di negara jiran kita, perkara ini tidak boleh dipandang enteng dan perlu dijadikan iktibar.

Apa kata beralih kepada mi kuning yang nyata tidak mempunyai bahan kimia yang boleh menjejaskan kesihatan kita malah lebih berkhasiat berbanding mi-mi yang ada di pasaran yang diragui kandungannya.

Posted by Haddy Haswyra 0 comments

Subscribe here

PENGUMUMAN

Kuliah Mingguan HPA Tanjong Malim akan diadakan pada:

Masa : 9.00 Malam
Tempat : HPA Cawangan Tanjong Malim
Tarikh : Setiap Hari Rabu


Dijemput kepada semua warga Tanjong Malim datang beramai-ramai ke Kuliah Mingguan ini bagi mendalami ilmu serta mengetahui selok belok menjadi usahawan HPA dan Islam yang berjaya.

KEISTIMEWAAN MENJADI AHLI HPA:


# Yuran keahlian HPA hanya RM 30.00 sahaja seumur hidup.

# Tiada yuran tahunan.

# Perniagaan ini boleh diwarisi.

# Peluang menikmati pelbagai bonus dan insentif yang disediakan.

# Terdapat 11 ganjaran bonus hebat dari HPA.

# Diskaun harga untuk semua produk dari 20% - 25%.
Peluang menambah ilmu perawatan seperti bekam, akupunktur, refleksologi, kiropraktik, ilmu diagnos penyakit melalui tapak tangan, iridologi (anak mata), lidah dan denyutan nadi.

# Pelan pemasaran yang begitu mudah. ADIL dan SUKSES.

# Tiada penurunan pangkat dan peratusan bonus serta tiada group sales maintain!

# Berpeluang menjana pendapatan lumayan melalui program 5 angka dalam masa 5 bulan dengan menyertai Seminar Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) HPA.

# Berpeluang melabur dalam Koperasi Wahida HPA. Anggaran pulangan 10-25% setahun.


AKAN DATANG!!!!

Program (PBC) PERKONGSIAN BIJAK CEMERLANG, Bulan Februari di KOMPLEKS TABUNG HAJI KELANA JAYA, anjuran Kelab Pemimpin Utara (KPU) akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 26 - 27 Jun 2010
Tempat : Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya
Yuran : RM 160/seorang


Daftarkan segara peserta anda. Maklumat lanjut, sila hubungi: Abdul Hadi di talian 019-5960282

PESANAN PRODUK

Untuk membuat pesanan produk, ikuti langkah ini :

1. HUBUNGI SAYA :
a) Telefon bimbit : 019-5960282 atau
b) Telefon rumah : 05- 4584306 atau
c) E-mail : abdhadi@upsi.edu.my

2. KAEDAH BAYARAN :
a) Bank Islam : 02020020322038 atau
b) Maybank Berhad : 152023180894 atau
c) Cek Bank Tempatan atau
d) Wang Pos
Atas nama ABDUL HADI BIN AHMAD

3) HUBUNGI SAYA SETELAH ANDA MEMBUAT BAYARAN.

Nota :
1) Penghantaran PERCUMA bagi kawasan TANJONG MALIM sahaja.
2) Luar kawasan Kuala Lumpur, tambah RM5.00 sebagai cas penghantaran.

LIHAT CAWANGAN HPA