Hari ini mari kita berkongsi berkenaan dengan sejenis bahan yang selalu digunakan oleh orang wanita dan bayi iaitu bedak talkum. Sememangnya bedak ini begitu famos dan kerap kali digunakan oleh golongan wanita dan juga bayi kita untuk menghilangkan dan mengelakkan ruam pada bahagian alat sulit mereka. Tetapi tanpa kita sedari akan bahaya bedak talkum ini or talc powder. Melalui pencarian didalam internet, kajian mendapati bahawa bedak talkum ini boleh memberi risiko terjadinya kanser servik (cancer cervic) & kanser peparu di kalangan wanita. Di sini Ku lampirkan beberapa article yang telah didapati daripada sumber yang ada...sila rujuk dibawah untuk maklumat lanjut...

Semoga bermanafaat
________________________________________________________
1)Kajian daripada Profesor Veena Antony: Talcum powder stunts growth of lung tumors

We found, to our surprise, that talc causes tumor growth to slow down and actually decreases the tumor bulk, said Veena Antony, M.D., a professor of pulmonary medicine and chief of pulmonary and critical care medicine at UFs College of Medicine. Talc is able to prevent the formation of blood vessels, thereby killing the tumor and choking off its growth. The tumors appeared to grow much slower and in some cases completely disappeared. Researchers have only recently discovered that talcum powder stunts tumor growth, though the mineral has been used for almost 70 years to treat the respiratory problems that accompany metastatic lung cancer. About half of all patients accumulate fluid around the surface of the lungs, a condition known as cancerous pleural effusion. That fluid can press down upon the lung, impair the breathing of the patient and cause the patient to feel very short of breath, said Antony. Pleural effusions indicate that the cancer, which might have started in the breast, lung or gastrointestinal tract, has spread throughout the body. The prognosis for the roughly 200,000 patients afflicted with this condition is poor: A number of die within six months.
Klik link katy bawah untuk bacaan lanjut

http://medicineworld.org/cancer/lead/6-2007/talcum-powder-stunts-growth-of-lung-tumors.html

2) Kajian daripada Cancer Prevention Coalation: Risks of Talcum Powder

Q. What is talc?
A. Talc is a mineral, produced by the mining of talc rocks and then processed by crushing, drying and milling. Processing eliminates a number of trace minerals from the talc, but does not separate minute fibers which are very similar to asbestos.

Q. What kinds of consumer products contain talc?
A. Talc is found in a wide variety of consumer products ranging from home and garden pesticides to antacids. However, the products most widely used and that pose the most serious health risks are body powders Talc is the main ingredient in baby powder, medicated powders, perfumed powders and designer perfumed body powders. Because talc is resistant to moisture, it is also used by the pharmaceutical industry to manufacture medications and is a listed ingredient of some antacids. Talc is the principal ingredient home and garden pesticides and flea and tick powders. Talc is used in smaller quantities in deodorants, chalk, crayons, textiles, soap, insulating materials, paints, asphalt filler, paper, and in food processing.

Klik link ini untuk bacaan lanjut http://www.preventcancer.com/consumers/cosmetics/talc.htm

3) Surat Khabar tempatan:

Oleh NURUL HUDA HASSANmailto:HASSANhuda.hassan@utusan.com.my

PULAU PINANG 17 Feb. - Amaran! Penggunaan bedak talkum boleh mengundang maut atau pelbagai penyakit termasuk kanser ovari.Ini kerana bahan utama bedak talkum mengandungi magnesium silicate hydroxide atau dikenali sebagai talc yang juga ramuan utama dalam bedak bayi, bedak berubat dan bedak wangi untuk tubuh termasuk yang berjenama terkenal.Bahaya di sebalik penggunaan bedak talkum mengandungi talc iaitu bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru-paru itu didedahkan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini.

Sehubungan itu, CAP menggesa Kementerian Kesihatan supaya meletakkan tanda amaran ke atas produk mengandungi talc dan menghentikan pemasaran bedak bayi mengandungi bahan itu.Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, beberapa kajian menemui zarah-zarah talc dalam tumor ovari wanita dan penghidap didapati kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit mereka berbanding wanita sihat.

Menurutnya, zarah talc boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari.Tambahnya, penemuan terbaru mendedahkan, wanita yang memakai bedak talkum 40 peratus lebih berisiko menghidap kanser ovari."Satu kajian dari Sekolah Perubatan Harvard di Boston membuktikan pemakaian talkum walaupun seminggu sekali menambahkan risiko kanser ovari 36 peratus dan 41 peratus kepada mereka yang memakainya setiap hari."Kanser ovari diketahui boleh membawa maut.

Ia menyerang secara senyap berikutan berkembang secara perlahan-lahan dan apabila dikesan ia sudah sampai peringkat akhir," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.Mengulas lanjut, katanya, penggunaa talkum dipercayai boleh menyerang paru-paru dan sistem pernafasan kerana talc gred industri mengandungi silika dan asbestos.Tambahnya, debu putih halus daripada talc boleh berterbangan dibawa udara dan ia pula boleh disedut bayi atau sesiapa saja yang menghidunya.

Jelas beliau, bayi yang menghidu bahan tersebut terdedah kepada masalah laluan udara membengkak lalu menyebabkan pneumonia."Pengguna dinasihatkan memakai bedak diperbuat daripada tepung jagung atau tepung beras."Ibu-ibu pula digalak guna minyak sapu, bukannya bedak talkum bagi mengatasi masalah ruam kulit bayi," ujarnya.utusan : 18 februari 2009


Oleh itu marilah kita berubah kepada Bedak/Talkum yang sememangnya dihasilkan tanpa bahan kimia membahayakan dan Halal di pakai. Bedak Talkum HPA memang wangi dan sesuai untuk semua lapisan umur.

BEDAK BAYI

Bebas dari sebarang penggunan bahan kimia. Menggunakan delima biji yang diperbuat daripada bedak sejuk dan kulit delima untuk kesihatan bayi. Ia sangat baik bagi mendapatkan yis untuk kesihatan anak.

Tanpa sedar, tindakan kebanyakan para ibu meletakkan bedak pada bahagian sulit anak tidak wajar dilakukan kerana kandungan kimia pada bedak boleh menjejaskan kesihatan anak, sekali gus menjadikan produk ini sebagai alternatif terbaik demi kesihatan anak.

Ada dua jenis bedak bayi iaitu pewangi bayi perempuan (pink) dan bayi lelaki (biru)

HARGA PENGGUNA:
Semenanjung : RM6.50
Sabah/Sarawak : RM8

BEDAK TALKUM WANITA

Bedak ini diadun dengan haruman sitrus, bunga-bungaan dan rempah ratus bagi menimbulkan keceriaan dan keselesaan supaya berasa segar, nyaman dan harum.

Kandungan: 80 g

HARGA PENGGUNA :
Semenanjung Malaysia: RM 6.50
Sabah & Sarawak: RM 8

BEDAK TALKUM LELAKI

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 6.50
Sabah & Sarawak: RM 8

Semoga bermanafaat untuk semua....

Posted by Haddy Haswyra Tuesday, January 5, 2010

0 comments

Post a Comment

Subscribe here

PENGUMUMAN

Kuliah Mingguan HPA Tanjong Malim akan diadakan pada:

Masa : 9.00 Malam
Tempat : HPA Cawangan Tanjong Malim
Tarikh : Setiap Hari Rabu


Dijemput kepada semua warga Tanjong Malim datang beramai-ramai ke Kuliah Mingguan ini bagi mendalami ilmu serta mengetahui selok belok menjadi usahawan HPA dan Islam yang berjaya.

KEISTIMEWAAN MENJADI AHLI HPA:


# Yuran keahlian HPA hanya RM 30.00 sahaja seumur hidup.

# Tiada yuran tahunan.

# Perniagaan ini boleh diwarisi.

# Peluang menikmati pelbagai bonus dan insentif yang disediakan.

# Terdapat 11 ganjaran bonus hebat dari HPA.

# Diskaun harga untuk semua produk dari 20% - 25%.
Peluang menambah ilmu perawatan seperti bekam, akupunktur, refleksologi, kiropraktik, ilmu diagnos penyakit melalui tapak tangan, iridologi (anak mata), lidah dan denyutan nadi.

# Pelan pemasaran yang begitu mudah. ADIL dan SUKSES.

# Tiada penurunan pangkat dan peratusan bonus serta tiada group sales maintain!

# Berpeluang menjana pendapatan lumayan melalui program 5 angka dalam masa 5 bulan dengan menyertai Seminar Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) HPA.

# Berpeluang melabur dalam Koperasi Wahida HPA. Anggaran pulangan 10-25% setahun.


AKAN DATANG!!!!

Program (PBC) PERKONGSIAN BIJAK CEMERLANG, Bulan Februari di KOMPLEKS TABUNG HAJI KELANA JAYA, anjuran Kelab Pemimpin Utara (KPU) akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 26 - 27 Jun 2010
Tempat : Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya
Yuran : RM 160/seorang


Daftarkan segara peserta anda. Maklumat lanjut, sila hubungi: Abdul Hadi di talian 019-5960282

PESANAN PRODUK

Untuk membuat pesanan produk, ikuti langkah ini :

1. HUBUNGI SAYA :
a) Telefon bimbit : 019-5960282 atau
b) Telefon rumah : 05- 4584306 atau
c) E-mail : abdhadi@upsi.edu.my

2. KAEDAH BAYARAN :
a) Bank Islam : 02020020322038 atau
b) Maybank Berhad : 152023180894 atau
c) Cek Bank Tempatan atau
d) Wang Pos
Atas nama ABDUL HADI BIN AHMAD

3) HUBUNGI SAYA SETELAH ANDA MEMBUAT BAYARAN.

Nota :
1) Penghantaran PERCUMA bagi kawasan TANJONG MALIM sahaja.
2) Luar kawasan Kuala Lumpur, tambah RM5.00 sebagai cas penghantaran.

LIHAT CAWANGAN HPA